Gezondere babyvoeding hard nodig- Het onderzoek van de WHO in 5 tips uitgelegd

  • Posted on
  • By Rosanne
Gezondere babyvoeding hard nodig-  Het onderzoek van de WHO in 5 tips uitgelegd

De kwaliteit van babyvoeding moet beter. Zo blijkt uit onderzoek van de World Health Organization (WHO). Ondanks de duidelijke adviezen, richtlijnen en regels omtrent gezonde voeding, voldoen veel producten in de supermarkt niet aan de adviezen van de WHO.

Heel eerlijk. Dit is voor ons niks nieuws. Maar schokkend is het zeker. Want ondanks dat dit onderzoek is uitgevoerd in Wenen, Sofia, Boedapest en Haifa (Israël), liggen er ook in de Nederlandse supermarkten genoeg ‘babyproducten’ die je liever niet aan je kleine wil geven.

 

Wil je het hele onderzoek lezen? Klik hier.

 

Maar voor de handigheid hebben we ook even de 5 belangrijkste punten onder elkaar gezet waar je voor je baby op moet letten.

 

 

1. Producten met een adviesleeftijd onder de 6 maanden zijn niet de beste keuze.

Uit onderzoeken blijkt dat exclusieve borstvoeding of flesvoeding tot 6 maanden het gezondste is voor baby’s van die leeftijd. Je kleine onder de 6 maanden heeft niks anders nodig en haalt alle voedingsstoffen uit de melk.

 

2. Ga voor producten die voldoende energie geven

Een baby kan op een dag niet veel eten doordat de maag nog klein is. Waarom zou je dan vullende, maar ‘lege’ producten aan je kind geven? Je kleine heeft geen honger gevoel, maar heeft ook niets aan de stoffen die in het product zitten.

 

3. Let op de hoeveelheid suiker

Zorg ervoor dat het percentage energie in het product dat afkomstig is van suikers niet te hoog is. (‘waarvan suikers’ in de voedingswaardetabel). Probeer per productcategorie de producten te kiezen waar het minste suiker in zit.

 

Als je te veel zoetigheden geeft aan je kind kan de instinctieve voorkeur voor zoet versterkt worden. Hierdoor wordt de kans op overgewicht of een ongezond voedingspatroon op latere leeftijd groter.

 

4. Baby’s hebben procentueel meer vet nodig dan peuters. Niet andersom

Baby’s hebben vetten nodig in hun voeding en hoe ouder kinderen worden, hoe minder vet ze nodig hebben. Baby’s van 6 maanden oud hebben 40-60% van hun energie uit vet nodig. Van 24 maanden is dat nog maar 30-35%.

 

Uit het onderzoek blijkt dat het vetpercentage in de voedingsmiddelen vaak stijgt zodra de adviesleeftijd omhoog gaat. Daarnaast zijn verzadigde vetten in kleinere hoeveelheden nodig voor het lichaam dan onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten helpen onder andere het cholesterolniveau in het bloed op peil te houden. De meeste producten voldoen aan het advies van de WHO over verzadigd vet. Zij adviseren namelijk om minder dan 10% van de totale energie uit verzadigd vet te halen.

 

5. Ga voor 0,0000000000% zout

De WHO adviseert nooit zout toe te voegen aan babyvoedingsmiddelen. Toch blijkt dat dit nog wel gebeurt. Let er dus extra op de ingrediënten voordat je iets voor je baby koopt. Sla dus producten over met het ingrediënt ‘zout’. Omdat zout ook van nature voor kan komen in ingrediënten, kun je ook letten op de hoeveelheid zout die staat vermeld in de voedingswaardetabel.